Hoe werkt een compensatorkraan?
Bier tap vergt enige oefening. Naast de juiste temperatuur mag een perfecte schuimkraag natuurlijk niet ontbreken. Veel biertap maken hiervoor gebruik van een zogenaamde compensatorkraan.
Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van een conventionele tapkraan. Wat dit zijn en hoe een compensatorkraan eigenlijk werkt, leggen we je hieronder uit.
Hoe een compensatorkraan werkt
Een compensatorkraan moet helpen om schuimvrij bier te tappen. Hiervoor wordt het bier door een zeer nauwe opening in de tapkraan geleid. Zodat het kan ontspannen zonder zijn koolzuur te verliezen.
Om een compensatorkraan goed te laten functioneren, is een relatief hoge kraandruk van circa 1,3 bar nodig. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat het bier goed voorgekoeld is.
Want als de temperatuur aan de kraan beduidend boven de zes graden komt, is schuimvrij tappen meestal niet meer mogelijk, zelfs niet met een compensatorkraan.
Daarnaast is het voor een goed functionerende compensatorkraan noodzakelijk om rekening te houden met het leidingverlies, de verzadigingsdruk en het hoogteverlies. Dit werkt met de compensatorkraan met behulp van een kleine hendel aan de zijkant, waarmee de gewenste bierstroom kan worden ingesteld.
Verschillen tussen een compensatorkraan en een conventionele pistonkraan
Er zijn grofweg twee soorten kranen te onderscheiden. Naast de compensatorkraan is er ook de conventionele pistonkraan. Het belangrijkste verschil tussen de twee versies is het speciale sproeisysteem van de compensatorklep.
Omdat de compensatorkraan op een hogere druk kan worden bediend, is er ook geen kalmerende spoel nodig, zoals meestal wordt gebruikt bij het tappen met conventionele kranen.
Dit gegeven maakt een compensatorkraan een uitstekende keuze, vooral voor compacte biertapsystemen, waarmee met een beetje oefening vrijwel elk type bier zonder problemen kan worden getapt.
Afgezien daarvan is de functionaliteit echter min of meer hetzelfde. In zowel de compensatorkraan als de pistonkraan wordt het bier voorgekoeld en vervolgens met de juiste druk via de bierleiding naar de tap getransporteerd.